MAR® metoda

 

MAR® metoda je rezultat optimizacije i petnaestogodišnjeg usavršavanja koncepta proteinske dijete, koja koristi fiziološke mehanizme kontrolirane ketogeneze, a zasniva se na pionirskom radu o proteinskim potrebama organizma prof.dr George-a Blackburn-a (Harvard Med.School, 1971 god.). Znanstvena zasnovanost i efikasnost samog koncepta, te više desetina milijuna pacijenata od 70-tih godina do danas učinili su da je ovaj tip dijete postao značajno oružje u strategiji borbe protiv povećane težine u Kanadi, SAD-u, te u gotovo svim europskim zemljama, a od prije četiri godine uspješno se počela primjenjivati i u Hrvatskoj.

MAR® Metoda, sa svojom jednostavnošću u primjeni, pod obaveznim liječnickim nadzorom daje izrazito značajne, precizne i unaprijed predvidive rezultate ( 6-10 kg mjesečno u početnoj fazi, sa značajnim gubitkom masnog tkiva).

Podijeljena je u 4 medjusobno povezane, izmjenjujuće faze koje pacijenta dovode do Faze održavanja težine i uravnotežene prehrane kojoj se posvećuje posebna pažnja.

                   

MARposter

 

  

PRIPREMNA FAZA: liječnicki pregled, lab. nalazi, procjena indiciranosti mršavljenja MAR® metodom, uputstva pacijentu sa svim objašnjenjima potrebnim za uspješno sprovođenje početne faze dijete.

Napomena: za početni pregled sa detaljnom dijetološkom podukom pacijenta potrebno je 40-60 minuta.Ukoliko pacijent ne donese laboratorijske nalaze prilikom prvog kontakta ovaj se pregled podijeli u dva dolaska.

 

INTENZIVNE FAZE I i II: uz značajno smanjenje unosa ugljikohdrata i masti, te uz odgovarajuću dopunu prehrane precizno određenim OBAVEZNIM proteinskim (Protivit®) + vitaminsko mineralnim zastitnim dodacima (Kalij, Kalcij prema lab. nalazima) postiže se uz pomoć hormonalnih i drugih regulatornih tjelesnih odgovora situacija u kojoj samo tijelo "napada", topi vlastite masne naslage u situaciji gdje u kojoj smo učinkovito zaštitili ostale dragocjene tjelesne strukture.

 

FAZA STABILIZACIJE: postupno i planirano uvođenje različitih namirnica prema stabilizacijskim protokolima pod liječničkom kontrolom da bi se došlo do uravnotežene prehrane uz odgovarajuću zaštitu.

  • gubitak težine / značajno i precizno mršavljenje neusporedivo sa „uobičajenim dijetama“
  • reedukacija prehrane: pacijent se pouči principima uravnotežene prehrane
  • metabolička „reedukacija“ (stimulira se na specifičan način metaboličke puteve, središnji živčani sustav i razne druge funkcionalne sustave u tijelu kako bi se povratio „stari” uravnoteženi  ritam / osjećaj  gladi <-> sitost)

 

 

krugovi

 

Eventualne kontraindikacije i indiciranost alternativnog rješenja (v. Protivit dijeta....) određuje liječnik u pripremnoj fazi.