O debljini

26. studenog 2013

Debljina je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Najraširenija metoda vrednovanja težine jest INDEKS TJELESNE MASE (BMI=Body Mass Index). Porast ITM-a od 1,31 kg/m3 u žena i 1,41 kg/m3 kod muškaraca, skratit će očekivano trajanje života za jednu godinu.

Izračunajte svoj indeks tjelesne mase unosom vaše težine i visine u kalkulator ispod. 

Vaša težina (kg):
Vaša visina (cm):
Vaš ITM:
Što znači:

Tabela2

Ukoliko želite preciznije saznati u koju kategoriju Vaša težina spada priredili smo graf spreman za ispis u kojem povlačenjem linije od Vaše visine do Vaše težine to lako možete saznati. Graf u PDF-u preuzmite ovdje.

Rezultat ne odražava stvarno stanje, kad se radi o osobama obilne mišićne mase (sportaši, body bilderi… ), kod djece u razvoju (nagli rast u visinu…) i eventualno kod starijih osoba (visina se smanjuje…).
Divider
Pretile osobe izložene su višestruko većem riziku za poboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa II, bolesti lokomotornog sustava, neplodnosti...

Divider

Prekomjerna težina kao posljedica niza mogućih uzroka, od onog genetskog pa do onog socioekonomskog i psihološkog, postaje sve češći uzrok pogoršanja zdravstvenog stanja populacije u razvijenom svijetu (kardiovaskularne bolesti, dijabetes, onkološke bolesti…).

U Hrvatskoj je prekomjerna težina problem 60% odrasle i 19% dječje populacije koji, u više ili manje značajnoj mjeri, umanjuje kvalitetu života pojedinaca i njihovih obitelji.

Jednostavne formule “jedi manje, više se kreći”, nažalost, najčešće nisu dovoljne da dovedu do kvalitetnog i održivog rezultata. S druge strane nisu prihvatljivi koncepti koji su prekomplicirani ili su odbojni zbog samog sadržaja.

Problematikom se bavila i reportaža RTL televizije iz 2011. godine.